[...] białka w przeciwieństwie do szybkich tylko w małym stopniu wpływają na syntezę białkową czyli na bezpośredni wzrost masy mięśniowej. Dlatego tez polecamy stosowanie szybkich białek, a białka wolne powinny stanowić uzupełnienie szybkich białek. Wolne białka sa głównie stosowane podczas diety – uczucie sytości, ochrona mięśni – jak podczas długiego [...]
[...] do izolatów Olimpu :-; otóż na stronie 1fast.com Articles> Robert Thoburn> Whey Protein "Exposed" można przeczytać ciekawy artykuł o przyswajalności białek, o tym, że w rzeczywistości BV ma odniesienie tylko do... zwierząt - natomiast całkowicie nie ma zastosowania w ocenie przyswajalności różnych białek przez organizm [...]
Chyba juz wiem o co chodzi z tym BV (mniej wiecej ) Nie dawalo mi to spokoju i dalej szukalem po necie glownie na zagranicznych stronach i grupach. Oto wiedza jaka udalo mi sie zebrac. (Oczywiscie moglem sie pomylic, szczegolne w tlumaczeniach wiec bede wdzieczny za korekty oraz zapraszam do dyskusji). Istnieje kilka sposobow pomiarow (a raczej [...]
Slawku przeczytalem wszystko i nie ma odpowiedzi, wiem tylko ze: System Protein 80 to białka jaja, koncentrat białek mleka, białko sojowe. Proporcje są takie: 45:45:10. BV tego preparatu wynosi 96. Provit 85 to białka sojowe, białka jaja, białka serwatkowe. Proporcje są takie: ??? (tego nie wiem). BV Provit 85 wynosi: 107 System Protein 65 to [...]
[...] organizmu, tym lepsze jest wchłanianie. Szczególnie sportowcy, którzy dążą do maksymalnego przyrostu masy mięśni, powinni zwrócić uwagę na wartość biologiczną spożywanych białek. Im wyższa jest ta wartość, tym większy jest przyrost masy mięśni. Spożycie wysokowartościowego białka, również podczas stosowania kuracji odchudzającej, pozwala [...]
Spośród wszystkich, siedmiu, biologicznych metod oznaczania wartości żywieniowej białek, własnie BV uznano za najwartościowszą. Zawsze znajdzie się ktoś, kto może się z tym nie zgadzać. We wszystkich, bezpośrednich metodach oznaczania wartości żywieniowej białek, badania prowadzone są na zwierzętach. Jeżeli uznamy, że metody oznaczania wartości [...]
[...] oraz lecytyny. Dzięki wysokiej przyswajalności oraz optymalnym proporcjom aminokwasów egzo- i endogennych Activlab Whey Protein Concentrate Xtreme stanowi cenne źródło białek niezbędnych zarówno dla przyrostu masy mięśniowej jak i dla zapobiegnięcia jej utraty w trakcie trwania diety redukcyjnej. Na wysoką aktywność anaboliczną preparatu, [...]
Prawdopodobnie producenci europejscy poprzez stosowanie roznych rodzajow bialek staraja sie uzyskac jak najwydajnieszy profil aminokwasowy dla swoich produktow, co teoretycznie (wysoka skala BV, czyli wartosci biologicznej) pozwala na jak najlepsze zagospodarownie dostarczonego budulca dla miesni, czyli bialka. Jednak od dawna wiadomo, ze sama [...]
[...] a zatem i tlenu?... Po drugie, to właśnie lecytyna sprawia, że najpierw ścina się białko jaja, później żółtko. Lecytyna podnosi temperaturę denaturacji (ścinania) białek - daje to różnicę 5-ciu stopni Celsjusza. Czyli - dopóki żółtko pozostaje płynne - lecytyna na pewno działa. Białko jaja zaczyna się ścinać w 60st. , żółtko w 65st. [...]
Witam Z pozoru proste pytanie nie ma prostej odpowiedzi (jak to z resztą najczęściej bywa) Whey Protein 81+ jest mieszaniną koncentratu i izolatu białek serwatkowych Jak już wspomniał wcześniej Paweł izolatu jest sporo stąd BV produktu wzrasta w porównaniu do zwykłego koncentratu A przynajmniej tak się twierdzi Sprawa z BV jest dość złożona Tutaj [...]
[...] sponsorskie : Whey Protein 80 plus Koncentrat białka serwatki, Whey Protein 80 ce****e się najwyższą wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną zspośród wszystkich białek pokarmowych. Cechy te sprawiają, że Whey Protein 80 jest źródłem najwartościowszego białka pokarmowego dla sportowców wyczynowych i osób aktywnych ruchowo. Białko [...]
[...] białko o wysokim BV np servatka zostanie szybko strawiona to zawarte w niej aminokwasy przechodzą do organizmu zbyt szybko bymogły być wykorzystane do suntezy białek. Aminokwasy nie wykorzystane do syntezy białek są katabolizowane i zużywane do produkcji energii, co powoduje że PUE (skuteczność utylizacji biłka czyli wartość [...]
[...] to próba zmierzenia tego, na ile skutecznie wykorzystywane jest białko w naszym organizmie. Aby określić wartość BV dla pokarmu naukowcy podają osobie określoną ilość białek, a następnie mierzą pobór azotu w stosunku do jego wydalania. Jest to ogromne uproszczenie, ponieważ rzeczywisty proces jest znacznie bardziej skomplikowany. [...]
Panowie dzisiaj otrzymałem informacje na temat białek serwatki z tej firmy: "1.Koncentrat białek serwatkowych (instant) 75% WPC 75 BV=140 2.Izolat białek serwatkowych (instant) 95% WPI 95 BV=160 3.Odsolona serwatka wzbogacona w wapń DWP Produkty naturalne, bez aromatów i domieszek,zawierające wyłącznie czyste białka serwatki." podobno [...]
[...] na proces uzupełniania glikogenu, poprzez zwiększenie tempa jego syntezy w wątrobie, jak również przez bezpośrednią konwersje do glukozy, wpływa pozytywnie na tempo syntezy białek oraz ogranicza ich rozpad, wzmacnia system odpornościowy i przeciwdziała chorobom, które mogły by utrudnić trening, odgrywa ważną role w procesie transaminacji [...]
[...] (specjalnie bardzo zajęty ktoś—czasami ja uważa sam bardziej zajęty za niż jeden nożnych człowiek w kopaniu konkurs przez rękojeść!) problem jest tam są tak dużo białek odgradza tam to jest twarde porządkować przez nich wszystek. Tam wydaje się być bardziej nowy batoniki na rynku niż sieć miejsca wchodzący. Ale które białko batoniki [...]
[...] pomiędzy efektywnąścią białka różnego rodzaju. Przeprowadzone zostały badania które sprawdzał ew. rozbieżności w przyrostach masy mięśniowej pomiędzy różnymi rodzajami białek, w tym serwatkowym, sojowym czy też jajecznym. Każde białko stymuluje wzrost tak samo. Co do kwestii BV, któe jest tak bardzo zachwalane przez wszelkie firmy [...]
[...] oraz lecytyny. Dzięki wysokiej przyswajalności oraz optymalnym proporcjom aminokwasów egzo- i endogennych Activlab Whey Protein Concentrate Xtreme stanowi cenne źródło białek niezbędnych zarówno dla przyrostu masy mięśniowej jak i dla zapobiegnięcia jej utraty w trakcie trwania diety redukcyjnej. Na wysoką aktywność anaboliczną preparatu, [...]
Odpowiedzi na te pytania znalazłbyś po przeczytaniu całego tematu od początku. 1.BV(biological value) - wartość biologiczna,czyli wskaźnik przyswajalności produktu 2.WPI - whey protein isolate(izolat białek serwatki) WPC - whey protein concentrate(koncentrat białek serwatki) Liczby oznaczają procentową zawartość białka w produkcie.